Herbebossing

   Meer dan alleen bomen planten

Herbebossing

Meer dan alleen bomen planten

01-04-2023

Herbebossing is niet zo eenvoudig als zomaar ergens een boom planten. Om bloeiende ecosystemen te creëren, is het cruciaal om de juiste boomsoorten om de juiste redenen op de juiste locatie te planten. Na verwoestende gebeurtenissen zoals de bosbrand ‘Camp Fire’ in 2018 in Californië staan ecologen zoals Joseph Stewart voor de uitdaging om bossen te herstellen en ze tegelijkertijd beter bestand te maken tegen klimaatverandering.
 
In de afgelopen drie decennia is wereldwijd 420 miljoen hectare bos verdwenen, voornamelijk door landbouw. In reactie hierop zijn leiders van 140 landen tijdens de COP26 klimaatbesprekingen overeengekomen om het verlies van bossen te stoppen en te keren voor 2030. Wetenschappers, overheden, non-profitorganisaties en bedrijven werken samen om de beste aanpak voor herbebossing te bepalen.
 
Initiatieven zoals het 1t.org-project van het World Economic Forum, dat streeft naar behoud, herstel en groei van een miljard bomen voor 2030, benadrukken het belang van de juiste boomselectie en verzorging. Herbebossing moet bossen in hun oorspronkelijke staat herstellen en geen nieuwe bossen creëren ten koste van andere vitale ecosystemen.
 
Ironisch genoeg kan klimaatverandering de herbebossingsinspanningen bemoeilijken, omdat niet geheel duidelijk is welke bomen goed zullen gedijen in een opwarmende wereld. Wetenschappers, zoals Ansgar Kahmen van de Universiteit van Bazel, onderzoeken welke soorten zich kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden. Daarnaast heeft Joseph Stewart computerhulpmiddelen ontwikkeld om ecosysteembeheerders te helpen bij het identificeren van gebieden waar interventie nodig is en bij het kiezen van de meest geschikte soorten.
 
Het aangaan van de uitdaging van verantwoorde herbebossing is geen geringe prestatie en vereist substantiële financiering. HP ging in 2019 een stap verder door de Sustainable Forests Cooperative op te richten en de krachten te bundelen met grootmachten op het gebied van milieu, zoals ADF, het WNF en het Jane Goodall Institute. Als grootste partner van het WNF heeft HP in 2021 een royale 80 miljoen dollar toegezegd om de milieueffecten van printen aan te pakken. Deze samenwerkingen ondersteunen HP's ambitie om te komen tot nul ontbossing voor hun papier en verpakkingsmaterialen. Met de hulp van het WNF ontwikkelde HP een innovatieve aanpak om al het papier dat wordt gebruikt bij het printen in aanmerking te nemen, niet alleen HP producten. Voor 2030 wil HP de ontbossing compenseren die gepaard gaat met het gebruik van al het papier in hun producten en diensten.
 
Nu de wereld worstelt met de steeds groter wordende dreiging van klimaatverandering, is het belangrijker dan ooit om prioriteit te geven aan de bescherming en het herstel van de bossen op onze planeet. Door het werk van visionairs zoals Dr. Jane Goodall te steunen, innovatieve initiatieven zoals 1t.org te omarmen en bedrijven te steunen die deze problemen serieus nemen, kunnen we allemaal een rol spelen bij het vormgeven van een duurzamere toekomst. Laten we er samen voor zorgen dat de bossen van morgen bloeiende ecosystemen zijn, rijk aan biodiversiteit en boordevol leven.